Az egyesületről

Az Autós Életciklus Érdekképviseleti Nagykoalíció Egyesület (rövid nevén Autós Nagykoalíció) fő célja, a gépjármű életciklus mentén a hazai gépjárműgyártás, kereskedelem, szolgáltatás, finanszírozás, biztosítás, gépjármű bontás konszolidálása céljából közös ajánlásokat fogalmazzon meg a tagok számára.

Az Autós Nagykoalíció a szövetségek egyesülete abból a célból, hogy az autós szakma közösen vállalható értékeit, érdekeit és céljait erőteljesen, egységesen és koncentráltan, a jogszabály alkotók és alkalmazók számára megkerülhetetlenül jeleníthesse meg a jogszabály alkotás előkészítésében, véleményezésében, a jogalkalmazás támogatásában, a szakma érdekeinek képviseletében egyaránt. Az egyesületnek nem célja a tagszövetségek szerepének helyettesítése, kiváltása, vagy konkrét üzleti érdekek támogatása, felkarolása.

Az Autós Nagykoalíció működéséhez a magas színvonalú szakmai alapot és hátteret, a kidolgozásra kerülő anyagok, vélemények és érvek alaposságát és kiemelkedő minőségét több mint száz tag, pártoló tag, együttműködő partner és hatóság biztosítja. Az elkészített és az elnökség által elfogadott anyagokat a szervezet vezetése kommunikálja, és ugyancsak egy csatornán végezzük a megfelelő jogalkotói, jogalkalmazói, hatósági szervek és szervezetek megkeresését és meggyőzését, valamint a velük való egyeztetést.

Az Autós Nagykoalíciós stratégiai partnere az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM), a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak (NAV), a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek (HIPA – Hungarian Investment Promotion Agency), továbbá együttműködő partnere többek között az Országos Rendőrfőkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottságnak (ORFK-OBB). Az autóipar innovatív megoldásait, a kereskedők és vásárlók érdekeit, a hatékony marketing és értékesítési folyamatokat, a közösen vállalható értékeket, érdekeket és célokat egyaránt szem előtt tartó szakmai érdekképviseletként 2015. január óta egyetlen és kizárólagos magyar partnerei a Nemzetközi Gépjármű Disztribúciós Program (ICDP – International Car Distribution Programme) elnevezésű, autóipari kutatásokkal, elsősorban a kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó független, nemzetközi non-profit szervezetnek.