Autós Nagykoalíció: évzáró-évnyitó szakmai nap

Gazdag szakmai programmal és a már hagyományosnak mondható kolbászos bejglivel várta Knezsik István elnök az Autós Nagykoalíció tagjait Budapesten, a Hungexpo 25-ös csarnokában, akiket úgy üdvözölt: ti vagytok a magyar nemzeti jövedelem negyven százaléka.

Az előbbit, mármint a gazdag szakmai tartalmat dr. Mosóczi László Innovációs és - Technológiai Minisztérium közlekedésfejlesztésért felelős államtitkára; Mikulás Róbert, az Innovációs és -Technológiai Minisztérium főosztályvezetője; Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára; dr. Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője; valamint Nagy Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési vezető mérnöke képviselték. Prezentációk segítségével az ANK tagsága első kézből értesülhetett az ágazat jelenéről és jövőbeni terveiről.

Az idén tíz éves Autós Nagykoalíció március 22 és 24 között hetedik alkalommal rendezi meg A magyarok a világ járműgyártásában kiállítást az AMTS-esen – jelentette be Knezsik István, aki az idei kiállításra is gazdag tartalmat ígér, így tisztelegve azok előtt a magyar személyiségek előtt, akik nagyot alkottak, vagy jelenleg is alkotnak a világ nagy cégeinél dolgozva. Az elnök beszélt arról is, idén újra gondolták a kiállítást, s több mint kétszáz fiatalt látnak vendégül a kiállításon, hogy kedvet csináljanak nekik a pályaválasztáshoz, s közülük mind többen válasszák a biztos megélhetést és komoly perspektívát jelentő magyar járműipart.

Az idei kiállítás számos érdekessége közül Knezsik István kiemelte, hogy ott lesz a Robog az úthenger című filmből ismert gőzgép, s meghirdetik az Év magyar autója címet is, amelyről szakmai zsűri dönt majd. Megválasztják a magyarok kedvenc autóját, a legmegbízhatóbb magyar beszállítót és az év zöldautóját is. A pontos feltételekről A Magyarok a világ járműgyártásának idei kiállításán értesülhet a közönség, a díjakat pedig 2020-ban adják majd át.

Az elnök felidézte a 2018-as kiállítás fontosabb momentumait, megemlítve a kocsi kocsit, amely idén is ott lesz, hirdetve, hogy ez a magyar mobilitás bölcsője. Fotók segítségével ott volt a szakmai napon Anisits Ferenc, Stefan Lengyel és Hanula Barna, a magyar járműipar Oscar-díjasai. Anisits Ferenc a BMW dízelpápája, Stefan Lengyel az esseni egyetemen designerek tucatjait indította el, s tanítványai – közöttük sok magyar, - szinte minden nagy járműgyártónál megtalálhatók. Hanula Barna pedig a Bugatti Veyron 1001 lóerős motorjának fejlesztőjeként vált ismertté a világban. 

Az ANK alapításától kiemelt célként kezeli a közlekedésbiztonság fejlesztését, ahogy az elnök sokszor megfogalmazta: aki reggel elindul, este egészségben érjen is haza. A közlekedésbiztonság jegyében Tóbiás és Balambér tavaly 47 magyar városban népszerűsítette a biztonságos közlekedést a legkisebbeknek, a Közlekedik a család vetélkedőben pedig ezúttal is egy új Skoda gépkocsi volt a nyeremény. Az országos közlekedésbiztonsági versenyt tavaly is támogatta az Autós Nagykoalíció az ORFK-OBB-vel és a Porsche Hungaria Skoda márkájával karöltve.

Knezsik István elnök

Autós Nagykoalíció

ank@autosnagykoalicio.hu